Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?
En basit tabiriyle elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli araçlarınızın bataryalarını şarj etmek için bir elektrik kaynağına bağlayan güç aktarım ekipmanlarıdır. İsteklere, elektrikli araç tiplerine ve istasyonun bulunduğu konuma göre dahili özellikleri, şarj hızları ve boyutları değişebilen elektrikli araç şarj istasyonları, şüphesiz ki geleceğin ve günümüzün teknolojisi olan elektrikli araçların en yakın dostlarıdır.
Dünya üzerinde hızla tükenmekte olan fosil yakıt kaynaklarının aksine elektrikli araçlar yenilenebilir olan elektrik enerjisini kullanmaktadırlar. Elektrikli araçların ortaya çıkışı nedeniyle fosil yakıtlı araçlar ile birlikte her bir aracın içerisinde tüketilen yanma enerjisi yerine elektrikli araçlar için gereken itki kuvveti üretim, iletim ve dağıtım gibi süreçleri içeren elektrik enerjisinden karşılanacaktır. Bu nedenle ki elektrikli araçların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için elektrikli araç şarj istasyon sistemleri bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kullanılır?
Uluslararası standartlara göre düzenlenmiş AC (alternatif akım) ve DC (doğru akım) güç aktarım yöntemleriyle elektrikli araçlarda şarj işlemi gerçekleştirebilen elektrikli araç şarj istasyonlarının hem çalışma prensipleri hem de kullanımları oldukça basittir.
Elektrikli araç şarj istasyonunuzu eğer kendi evinize veya iş yerinize kuracaksanız tak çalıştır & tak şarj et yöntemleriyle oldukça basit bir şekilde hem kurulumu hem de ilerleyen süreçte şarj işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada harcanan elektrik ücreti elektrik faturanız yansıyacaktır fakat emin olun ki fosil yakıtlı araçlara kıyasla hem maddi olarak önemli ölçüde kâr etmiş olacaksınız hem de doğayı koruma, sürdürülebilirlik düşüncelerini hayanıza yansıtarak önemli bir manevi haz elde etmiş olacaksınız. BYS Charge ile elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için teklif alabilir ve size özel çözümlerimizin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Elektrikli araç şarj istasyonunu eğer otel, restoran ve benzeri alanlarda kullanacaksanız eğer öncelikle Google Maps, Apple Maps veya sürekli müşterisi olduğunu elektrikli araç şarj istasyonunun uygulamasına girerek bir rota belirlemenizi tavsiye ederiz, elektrikli aracınızı şarj etmek için aracınızın ortalama 30 dakika – 1 saat arası şarjda kalması gerektiği unutulmamalı. Size uygun elektrikli araç şarj istasyonunu belirledikten sonra ilgili şarj istasyonunun uygulamasından veya manuel ödeme yöntemi ile dakika başına ödemenizi gerçekleştirebilir ve elektrikli aracınızı güvenle şarj edebilirsiniz. BYS Charge ile işletmenize elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için teklif alabilir alabilir ve işletmenize özel çözümlerimizin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
AC (Alternatif Akım) Nedir?
AC yani alternatif akım şarj yöntemi evlerimizde, iş yerlerimizde ve türlü yaşam alanlarımızdaki prizlerimizde de kullandığımız dünyanın en yaygın şarj etme yöntemidir. Bu yöntem, elektrikli aracınızı şarj etmenin en ucuz yoludur fakat aracınızın bataryasını yavaş şarj etmektedir. AC (alternatif akım) kullanan şarj istasyonlarının temel çalışma prensibi şebekeden gelen alternatif akımı elektrikli aracınızdaki dahili dönüştürücü ile AD (doğru akım) dönüştürerek elektrikli aracınızın bataryasına aktarmaktadır. AC (alternatif akım) şarj yönteminde elektrikli aracınızın daha yavaş şarj olmasının sebebi bu dönüştürme işlemidir. Ev ve iş yerleriniz gibi bol zaman geçirdiğiniz mekanlarda AC (alternatif akım) şarj yöntemini kullanan elektrikli araç şarj istasyonlarını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
AC (alternatif akım) kullanan elektrikli araç şarj istasyonları 22 kW kapasiteye kadar enerji aktarımı sağlayabilmektedir fakat bu güç araçtaki dahili dönüştürücünün özelliklerine veya kullanılan elektrikli araç şarj istasyonunun çıkış gücüne göre değişebilmektedir. BYS Charge’ın size özel çözümleriyle teklif alarak AC (alternatif akım) DC (doğru akım) şarj istasyonlarından dilediğinizi yaşam alanlarınıza veya kurumlarınıza taktırabilir, BYS Charge’ın avantajlarından yararlanabilirsiniz.
DC (Doğru Akım) Nedir?
Elektrik şebekesinden gelen akım her zaman AC (alternatif akım) olarak gelmektedir. DC (doğru akım) kullanan elektrikli araç şarj istasyonlarının AC (alternatif akım) kullanan şarj istasyonlarına göre temel farkı AC’den DC’ye dönüştürme işleminin aracın içinde değil de şarj istasyonunun içerisindeki dahili dönüştürücü vasıtasıyla gerçekleşmesidir. DC (doğru akım) şarj yöntemini kullanan elektrikli araç şarj istasyonları halk arasında hızlı şarj olarak da bilinmektedir. Bu yöntem ile araçlarınızı şarj etmek çok daha hızlıdır fakat kullanılan teknoloji nedeniyle kurulumu bir miktar daha maliyetlidir. Çift yönlü şarj yöntemiyle birden fazla elektrikli aracı aynı anda şarj edebilen DC (doğru akım) elektrikli şarj istasyonlarını benzin istasyonlar, restoranlar, kafeler, otoparklar, alışveriş merkezleri gibi süre kısıtları bulunan alanlarda kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
DC (doğru akım) kullanan elektrikli araç şarj istasyonları 24 kW ile 175 kW arasında enerji aktarımı sağlayabilmektedir. BYS Charge’ın size özel çözümleriyle teklif alarak AC (alternatif akım) DC (doğru akım) şarj istasyonlarından dilediğinizi yaşam alanlarınıza veya kurumlarınıza taktırabilir, BYS Charge’ın avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerelerde Bulunur?
2022 yılı itibariyle Türkiye’nin 81 ilinde ve binlerce noktada elektrikli araç şarj istasyonu bulabilmeniz mümkündür. İyi bir elektrikli araç şarj istasyonu rotası ile Türkiye’nin tamamını elektrikli aracınızla rahatla ve güvenle gezebilmektesiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın geçtiğimiz günlerde açıklamış olduğu elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu teşvikleri ile ülkemizde bu sayının katlanarak artacağını düşünmekteyiz.
İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Ankara gibi büyük şehirlerimiz elektrikli araç şarj istayonu konusunda günümüzde yeterli kapasitelere yaklaşmaktadırlar. Elektrikli araç şarj istasyonlarının hangi alanlarda kurulduğunu tüm detaylarıyla öğrenmek için BYS Charge’ın Hizmetlerimiz sayfasını ziyaret edebilirsiniz.