Skip to content Skip to footer

Elektrikli Araçları Şarj Etmenin Maliyeti Nedir?

Fosil yakıtlı araçlardan elektrikli araçlar geçiş yapıyor olmamız doğamız, çevre ve sürdürülebilirlik açısından çok heyecan verici adımlar olmakla beraber teknolojinin hızla gelişmesiyle oldukça aynı zamanda oldukça ilgi çekici. Toplumun her kesimi tarafından fosil yakıtlı araçlarımızı sorunsuz bir şekilde kullanırken elektrikli araçlara hızlıca dönüş yapabilmemiz için çevre ve sürdürülebilirlik değer önerilerinin yanı sıra bir değer önerisine daha ihtiyacımız var ve o da maliyetler.

Elektrikli araçları şarj etmenin maliyetini fosil yakıtlı araçlarla kıyasladığımız blog yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz. Keyifli okumalar dileriz. 😊

elektrikli araclari sarj etmenin maliyeti nedir elektrik maliyetleri nedir

Elektrik Maliyetleri Nedir?

Blog yazımıza başlarken ortalama bir Türk Cumhuriyeti Vatandaşının elektrikli aracını şarj etmek için ne kadar enerji harcadığını incelemek faydalı olacaktır. Bunu kendi başınıza hesaplamanın en iyi yolu, elektrik faturanızı saatte kullanılan toplam kiloWatt sayısına (kWh) bölmektir. Bunun ardından, aracınızın göreceli olarak kaç kiloWatt (kWh) ile çalıştığını alın ve bunu, ortalama olarak elektriğe saatte ne kadar elektrik ödediğinizle çarpın.

Enerji Bakanlığının yayınladığı verilere göre Mesken Aboneleri 240 kiloWatt ‘a kadar 1 kWh Elektrik için 1,74 TL (KDV Dahil), 240 kiloWatt üstü 1 kWh elektrik için 2,6 TL (KDV Dahil), Ticarethane Aboneleri 900 kiloWatt’a kadar 1kWh elektrik için 3,34 TL (KDV Dahil) ödemektedirler. Sanayi kullanıcıları elektrik birim fiyatı ise 1kWh için 4,63 TL (KDV Dahil) ödemektedirler.

Örnek vermek gerekirse elektrikli aracınızı evde şarj etmek istiyorsunuz ve elektrikli aracınızın pilinin tam dolum kapasitesi 100 kWh ise aracınızın pil şarjının tamamını doldurmak için ödemeniz gereken tutar yalnızca 174 TL olacaktır. Daha gerçekçi bir analiz yapmak gerekirse 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi 240 kiloWatt olarak hesaplanmaktadır yani elektrikli aracınızı şarj etmek daha pahalı fiyatlandırmaya dahil olabilir. Yani 240 kiloWatt’ı sadece ev işlerinde harcadınız ve bunun dışında elektrikli aracınızın şarjı için tarife dışı 100 kWh harcama yaparsanız 624 TL’lik ekstra bir şarj etmek maliyeti faturanıza yansıyacaktır. Bu işlemin basit işlemin formulize edilmiş versiyonu ise aşağıdaki gibidir;

Maliyet (₺ /Gün) = E (kWh/Gün) × Maliyet (Kuruş/kWh) / 100 (Kuruş/₺)

elektrikli araclari sarj etmenin maliyeti nedir elektrikli arac maliyetleri vs fosil yakit arac maliyetleri

Elektrikli Araç Maliyetleri vs. Fosil Yakıt Araç Maliyetleri

Sürekli değişen fiyatlara rağmen günümüz fiyatlarını baz aldığımızda benzinin litre fiyatının 22,7 TL olduğunu görüntülemekteyiz. Ortalama performansa sahip bir elektrikli araçta 100 kWh doldurduğunuz bir pil sizi ortalama 500 km mesafe götürmektedir. Elbette bu km hesabı ortalama bir araç performansı ve birçok çevre etmenlerine göre değişebilmektedir.

Bu tip bir fosil yakıtlı Sedan aracı elektrikli olan kıyasladığımız zaman fosil yakıtlı araçların deposunun ortalama 41 ila 68 litre arasında aldığını görüyoruz. Benzin maliyetini güncel kurlara göre litre başına 23 lira üzerinden hesapladığımızda 41 litrelik bir yakıt deposu 943 liraya 68 litrelik bir yakıt deposu 1.564 liraya gelmektedir. Benzer kilometre performanslarına ulaşıldığı düşünüldüğünde elektrikli araçların çok daha uygun olduğu, fosil yakıtlara sürekli gelen zamlarla bu fiyatların her geçen gün artmaya devam ederken elektrikli araçlara geçişlerin kolaylaşması için yapılan teşviklerle birlikte elektrik maliyetlerinin düşüyor olması elektrikli araçları çok daha makul yapmaktadır.

elektrikli araclari sarj etmenin maliyeti nedir tasarruf etmeye baslayin

Tasarruf Etmeye Hemen Başlayın

Eğer siz de elektrikli araçların çağını yakalamak istiyorsanız, evlerinizde ve iş yerleriniz gibi değerli yaşam alanlarınıza elektrikli araç şarj istasyonu kurdurmak istiyorsanız eğer BYS Charge’ın deneyimli ekibi ile iletişime geçip teklif alarak sizler için en uygun öneriyi alabilirsiniz.

Yorum yap

Ürünler
Çözümler
Teklif Al
Hizmetler
WhatsApp
WhatsApp ile Bize Ulaş
Merhaba! BYS Charge'a hoş geldiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?