Skip to content Skip to footer

Elektrikli araç alma niyetiniz varsa ve bu konu hakkında araştırma yapıyorsanız terimlerin bolluğundan aklınız karışmış olabilir. Bu kafa karışıklığını engellemek ve aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermek için elektrikli araç sistemleri sözlüğü hazırladık, keyifli okumalar. 😊

AC (normal şarj): Evlerimizde de buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü gibi aletlerin elektrik ihtiyacını gidermek için AC (alternatif akım) kullanmaktayız. Bu yöntem, elektrikli aracınızı şarj etmenin en ucuz fakat en uzun yoludur.

DC (hızlı şarj): Hızlı şarj olarak bilinen DC (doğru akım) elektrikli araçlarınızı şarj etmenin en hızlı ama AC (alternatif akım) şarj yöntemine göre bir miktar daha pahalı bir yoludur. DC (doğru akım) kullanan elektrikli araç şarj istasyonları kapasiteye göre aracınızı 1-4 saat arasında şarj edebilmektedir.

Batarya: Batarya, otomobilde elektrik enerjisinin depolandığı kısmı ifade eder. Lityum-iyon içerikli bu bataryalar hemen hemen cep telefonu bataryası ile benzer özelliklere sahiptir.

Voltaj: Voltaj, elektrikli aracı şarj ederken kullanılan gerilim değerini belirtir. Elektrikli arabalar genellikle 380 – 400 volt arası şarj edilir. Bu voltaj değerinde elektrik enerjisi ise elektrikli otomobil şarj istasyonlarından sağlanabilmektedir.

EV (Electrical Vehicle): EV yani elektrikli araçlar, aracı hareket ettirecek enerjiyi sağlamak için elektrik motorundan güç alan otomatik araç türlerini ifade etmektedirler.

BEV (Battery Electric Vehicle): Aracın hareket etmesi için gereken enerjinin araç içerisindeki bataryadan elde edilen elektrik enerjisiyle gerçekleştiği araç modellerine verilen isim.

FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle): Yakıt hücreli elektrikli araç anlamına gelmektedir, piyasada en bilinen adıyla hidrojen yakıtlı araçlardır. Zaman zaman FEV kısaltması da kullanılabilmektedir.

HEV (Hybrid Electric Vechile): Hibrit araçlar için kullanılmaktadır. Bu türden araçlarda hem fosil yakıtlı hem de elektrikli motorlar yer alır. Tam elektrikli araçlara geçiş sürecinde olduğumuz bu günlerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vechile): Bataryası dışarıdan şarj edilebilen hibrit araçlardır, günümüzde pek çok aracın kullandığı şarj teknolojisini temsil etmektedir. Benzin doldurur gibi şarj etme görüntüsü ortaya çıkmaktadır.

REX (Range Extender): Menzil uzatıcı anlamına gelmektedir, bazı elektrikli araçlarda menzilin uzamasına yardımcı olmaktadır. Aracın içerisinde bulunan bir klasik motor bataryayı yolculuk sırasında şarj ederek menzilinin uzamasına yardımcı olur.

BMS (Battery Management System): Batarya Yönetim Sistemi anlamına gelir ve bataryanın her türlü koşulda, aşırı sıcak, aşırı sıcak veya daha farklı tehlikeli durumlarda güvenle şarj olmasını sağlayan sistemdir.

Karbon Dioksit Eş Değeri (CO2e-Carbon Dioxide Equivalent): Bir aracın sera gazı emisyonunu ölçen standart bir birimdir.

Inverter: Dönüştürücüdür. AC (normal şarj) alternatif akımı, DC (hızlı şarj) doğru akıma dönüştürür.

Rejeneratif Frenleme: Frenleme sırasında ortaya çıkan enerjinin bataryada depolanıp enerjiye döndürülmesi.

12V Akü: Fosil yakıtlı araçlarda kullanılan akü türünün birebir aynısındır. Elektrikli araçlarda bu aküler far, silecekler, bazı göstergeler gibi basit sistemlerin çalışması için kullanılır.

Charge Connector: Elektrikli araca fiziksel olarak bağlanan ve elektrikli araç şarj istasyonundan elektrik iletimini sağlayan kablo, soket vb. aparat.

Şarj Besleme Donanımı (EVSE): Şarj ünitesinin bağımsız olarak çalıştırılan ve yönetilen bir parçası olarak kabul edilir. Şarj donanımları her seferinde sadece bir elektrikli araca enerji verir, bir veya farklı tipte birden fazla şarj konnektöründen oluşabilirler.

UMC (Universal Mobile Connector): Tesla araçları için geliştirilmiş şarj besleme donanımına (EVSE) verilen isimdir.

Şarj Ünitesi (EV Charger): Elektrikli araçların şarj edilmesi için elektrik enerjisi sağlayan, fiziksel olarak bölünmez bir altyapı unsurudur. Şarj ünitelerinde bir veya daha fazla besleme donanımı bulunabilir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu (Charging Station): Bir veya birden fazla şarj ünitesinden oluşan, uzaktan veya yerinde yönetilebilen sistemdir.

Supercharger: Tesla araçları için geliştirilmiş DC (hızlı şarj) elektrikli araç şarj istasyonlarına verilen isim.

Şarj Ağı (Charging Network): Elektrikli araçları birden çok noktada şarj edebilmek için kurulan, Şarj Ağı Operatörü tarafından yönetilen bütün bir altyapı sistemidir.

Şarj Ağı Operatörü (EMP/MSP-eMobility Service Provider): Elektrikli araç sahiplerine, şarj ağına erişim açarak, şarj hizmeti sağlayan ve şarj işlemleriyle ilgili araç sahiplerinden ödeme toplayan, işletmesini gerçekleştiren şirkettir.

Şarj İstasyonu Operatörü (CPO/CSO-Charge Point (Station) Operator): Şarj istasyonlarını yerinde operasyonel olarak işleten ve üçüncü taraflara bu şarj istasyonlarına erişim sağlayan bir şirkettir. İstasyonlarında gerçekleşen şarj işlemlerinin ödemelerini Şarj Ağı Operatörlerinden alır.

Hizmet Noktası (Location): Şarj istasyonları ile elektrikli araçlara şarj hizmetinin sağlandığı noktalardır. Bir hizmet noktasında birden fazla istasyon olabilir. (Örnek: Büyük bir otoparkın farklı noktalarındaki şarj istasyonları)

Yer Sağlayıcı (Location Host): Şarj istasyonlarının fiziksel olarak kurulumunun yapıldığı hizmet noktasının sahibi veya yetkilisi olan tüzel kişi veya şahıslardır. Şarj istasyonlarının elektriksel altyapı ihtiyacı Yer Sağlayıcı’ların elektrik abonelikleri üzerinden karşılanır.

Yatırımcı/İstasyon Sahibi (Station Owner): Şarj istasyonu yatırımını yapan şahıs veya tüzel kişi.

Roaming: Araç sahiplerinin, bir operatör tarafından sağlanan şarj ağı üyeliklerini, farklı operatörlerin şarj istasyonlarında da kullanmasına olanak sağlanmasıdır.

Bireysel Şarj İstasyonu (Private Charging Station): Şahısların kendi araçlarını şarj etmek için kullandıkları şarj üniteleridir. Şahsın kendi elektrik aboneliğine (sayacına) bağlanarak elektrik iletimi gerçekleştirilir. Şarj işlemi sırasında kullanıcıdan herhangi bir ödeme alınmaz. Kullanım olarak evdeki herhangi bir elektrikli cihazdan farksızdır.

Ortak Kullanım Şarj İstasyonu (Semi-Public Charging Station): Halka açık olmayan alanlarda (site/ofis binası, otel otoparkları, vb.), sadece hizmet noktasına girişi kısıtlı olan kişilerin kullanımı için, istasyon sahibi haricinde üçüncü şahısların kullanımına açık şarj istasyonu tipidir. Merkezi olarak yönetilebilirler. Uygulama alanına göre şarj işlemi sırasında kullanıcıdan ödeme alınabilir veya ücretsiz şarj işlemi gerçekleştirilebilir.

Halka Açık Şarj İstasyonu (Public Charging Station): Halka açık alanlarda (AVM, dinlenme tesis, açık otopark, vb.) istasyon sahibi haricinde üçüncü şahısların kullanımına açık şarj istasyonu tipidir. Şarj operatörü firmanın merkezi sistemi üzerinden yönetilirler. Uygulama alanına göre şarj işlemi sırasında kullanıcıdan ödeme alınabilir veya ücretsiz şarj işlemi gerçekleştirilebilir.

Bağımlı Şarj İstasyonu: Hizmet noktası başka bir işletmeye/binaya bağlı bir alana kurulan ve elektrik altyapı ihtiyacı bağlı bulunduğu bina/işletme tarafından karşılanan istasyonlardır. AVM, site, ofis, dinlenme tesisi vb. hizmet noktalarının açık/kapalı otoparklarında konumlandırılan istasyonlar bağlı istasyonlardır.

Bağımsız Şarj İstasyonu: Hizmet noktası başka herhangi bir işletmeye/binaya bağlı bir alana kurulmayan, elektrik altyapı ihtiyacı bağımsız olarak sadece şarj istasyonu için açılmış olan ve şarj istasyonu operatörü firma tarafından işletilen istasyonlardır. Yol üstü güzergahlar ve cadde/sokak kaldırımları vb. alanlara kurulan, başka bir işletmenin alanında olmayan istasyonlar, bağımsız istasyonlardır.

HPWC (High Powered Wall Charger): Duvara monte edilen elektrikli araç şarj istasyonlarına verilen isim kısaltmasıdır.

Volt: Elektrik gerilimi.

Amper: Elektrik akımı.

Kilowatt (kW): Elektrik gücü.

Kilowatt Saat (kWh): Elektrik enerjisi, elektrik gücünün (kW) saate bağlı olarak hesaplanmasıdır.

Gigawatt Saat (Gwh): 1 gWh, 1.000.000 kWh’e eşittir.

Yorum yap

Ürünler
Çözümler
Teklif Al
Hizmetler
WhatsApp
WhatsApp ile Bize Ulaş
Merhaba! BYS Charge'a hoş geldiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?