Skip to content Skip to footer

Elektrikli Araçlarda Lider Ülkeler Neler Yapıyorlar?

Elektrikli araçların çağı yaklaşırken ülkelerin birçoğu ayak uydurmaya çalışmakta. Bazı ülkeler oldukça iyi uyum sağlamışken bazıları ise henüz emekleme aşamasında. BYS Charge olarak sizler için elektrikli araçlarda lider veya lider olma potansiyeline sahip ülkelerin neden yaptıklarını listeledik, keyifli okumalar dileriz. 😊

amerika birlesik devletleri abd en yenilikci ulke konumunda

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) En Yenilikçi Ülke Konumunda

Amerika ile alakası ve bağlantısı bulunan herkes bilir ki Amerikalılar pick-up araçlara özel bir sempati duyarlar. Dünyanın en zengin insanları arasında en tepeye yerleşen Elon Musk’ın yenilikçi elektrikli otomobil şirketi Tesla, “Cybertruck” olarak adlandırılan ilk pick-up aracını 2019’un Kasım ayında Kaliforniya’da tanıttı. Ridley Scott’ın kült eseri “Blade Runner” filminden ilham aldıklarını açıklayan Tesla tasarımcıları, keskin hatlar kullanarak araca fütüristik bir hava katmaya çalışmışlar. Yarı zırhlı bir modeli de içermek üzere 3 farklı konfigürasyonda piyasaya çıkacak Cybertruck, 400 kilometreden 800 kilometreye kadar farklı menzil seçeneklerine sahip olabilecek. Cybertruck’ın üç motorlu en güçlü ve en hızlı versiyonu, 0’dan 100 km/s hıza 2,9 saniyede ulaşacak.

Amerikalı bir başka otomobil üreticisi Ford ise elektrikli araçlarda lüks segmente girmeye hazırlık yapmakta. Şirket ön siparişe açtığı gibi tükenen E-Mustang’leri müşterilerine teslim etmek için çalışmalarını devam ettiriyor. Ford gelecek vizyonunda Haziran 2022’ye kadar toplam 11 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesi ayıracağını açıklamış olan Ford, beş yıl içerisinde yüzde 100 elektrikli, 16 modeli piyasaya çıkarmayı hedefliyor.

almanya devlesen otomobil endistrusuni buyutuyor

Almanya Devleşen Otomobil Endüstrisini Büyütüyor

Alman otomobil devleri fosil yakıtlı araç segmentini domine ettikleri gibi elektrikli araç segmentlerini de domine etme konusunda emin adımlarla çalışmalarına devam ediyor. Alman otomobil devi Volkswagen’in gelecek vizyonunda 2024’e kadar dile kolay 60 milyar € yatırım yapmak var. Buna yatırıma istinaden Volkswagen 2034’e kadar tamamen elektrikli 75 araç ve 60 hibrit araç piyasaya sürmeyi planlamakta.

Volkswagen bu dönüşüm süreciyle birlikte araç üretim kapasitesini de arttırmayı planlıyor. 2023 son çeyreğine kadar 1 milyon, 2025 son çeyreğine kadar ise 1,5 milyon araç üretim kapasitesine çıkmayı hedeflemekte. Elektrikli araçların yaygınlığının artmasıyla beraber her bütçeye hitap eden modeller çıkarmayı planlamaktalar.

japonya surdurulebilirlikte kararli

Japonya Sürdürülebilirlikte Kararlı

Fosil yakıtlı araçlarda hızlı ama sağlam adımlarla büyüyüp her şeyden önce sürpriz bir şekilde Amerika pazarını ele geçiren Japonlar, elektrikli araçlarda gözünü sürdürülebilirlik kavramını daha çok önemseye Avrupa’ya dikmiş gibi gözüküyor. Japonya’nın ileri gelen markalarından Honda, 2023 yılına kadar Avrupa’da satışa sunulan tüm modellerinin elektrikli versiyonu olacağını a duyurdu.

Japon devi Honda’nın üst düzey yöneticileri verdikleri bir röportajda bu kararlarının ardında AB emisyon standartlarına uymak ve daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamak olduğunun altını çiziyorlar. Bu geleceğe bakış vizyonu ile birlikte gelen inovasyonda Honda, 3 yıl gibi kısa bir sürede 7 yeni elektrikli araç modeli piyasaya süreceğini duyurdu.

norvec elektrikli arac kullaniminda avrupada lider

Norveç Elektrikli Araç Kullanımında Avrupa’da Lider

Norveç, nüfusuna oranla Avrupa’nın en fazla elektrikli araç kullanan ülkesi konumunda. Sadece 2021 yılına baktığımız zaman Norveç’te satılan araçların 60%’ının elektrikli araç olduğu görünmektedir. Tüm Norveç otomobil pazarına bakıldığında ise toplam araç hacminin 42%’sini elektrikli araçlar oluşturmakta. Bu rakamlar dünyanın geri kalanına baktığımızda harika rakamlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Norveç otomobil pazarının 20%’sini tek Tesla markası Model 3 serisi araçları ile domine eder durumda. Özellikle Alman firmalarının da yatırımları arttırmasıyla burada rekabet kızışacak gibi gözüküyor. 2025 yılına kadar fosil yakıtlı araçlarının satışını durdurmayı planlayan Norveç, türlü teşvik ve indirimlerle bu doğal dönüşüm sürecini tamamlamayı planlıyor.

rusyanin hedefi ekonimik pazar

Rusya’nın Hedefi Ekonomik Pazar

7 bin $ gibi her bütçeye hitap edebilecek bir bütçeyle oldukça küçük ve kısa menzilli bir araç olan Zetta ile Rusya, gözünü ekonomik segmente dikmiş durumda. Kâğıt üzerinde ortalama 120 km/s hız ve şehir içi kullanımda 200 km mesafe vaatlerinde bulunan Zetta, Rus Mühendislik ve Üretim Şirketi (REMC) tarafından ödenilecek.

Daha çok yurt dışı pazarı düşünülerek planlanmış ve üretilen araçların 75%’inin ihraç edileceği planlanan Zetta’nın Ukrayna savaşı sonrası durumunun ne olacağı ise meçhul.

turkiyenin yerli uretim elektrikli otomobili togg

Türkiye’nin Yerli Üretim Elektrikli Otomobili TOGG

1961’de Devrim Arabaları prototipi üretildiğinden beri Türkiye’nin hayali yerli ve milli bir otomobil üretici olmaktı. Türkiye’nin dile kolay 58 yıllık mücadelesi olan yerli otomobil ise 2019’un son günlerinde tüm sanayii ortaklarının ve devlet büyüklerinin katılım gösterdiği görkemli bir törenle kamuoyuna tanıtıldı. Yeni otomobilin adı Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltması olan “TOGG” logosuyla sunuldu. Bu ilk açıklamalarda “TOGG” kısaltmasının bir kod isim olduğu söylense bile artık o kadar çok benimsendi ki artık değiştirilmesi düşünülmüyor.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tamamen sıfırdan oluşturulacak bu üretim altyapısının 13 yılda toplam yatırım bedeli 4 milyar $ olarak hesaplanmakta. Bursa’nın Gemlik ilçesindeki TOGG üretim tesisinin temel atma töreni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile 18 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

TOGG araçlarının üretim tesisinde ilk seri üretimlerin yapılacağı 2023 yılına kadar kademeli olarak 4.300 kişinin istihdam edilmesi beklenmekte. TOGG’un Bursa’da oluşturduğu tesisler Tesisi, TOGG’un “Mobilite Ekosistemi” kurulması hedefinin temel yapı taşlarından birini oluşturacak. Tesiste, 2022 yılı sonunda seri üretim ilk araç banttan indirilecek ve ardından 2030 yılına kadar, tamamen özgün TOGG’a ait beş farklı modelden toplam 1 milyon adet aracı dünya otomotiv pazarına sunacak.

TOGG’un devlet destekleri ise genellikle firma tarafında gibi gözüküyor. Üretiminde firmaya gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, personel desteği ile faiz ve kâr payı desteği verilecek. 2022’de seri üretime geçecek araç için son kullanıcıya herhangi bir destek yapılıp yapılmayacağı şu an için meçhul. Üretimde kâr marjı diğer modellere göre daha yüksek olan SUV modellere öncelik verilecek.

Yerli otomobil TOGG’un başlıca teknik özellikleri şöyle:

  • DC şarj istasyonlarında 30 dakikadan kısa sürede şarj edilebilecek.
  • Seri üretim modellerinde Holografik Asistan son kullanıcının kullanımına sunulacak.
  • Göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme ile kullanıcı deneyimi arttırılacak.
  • Otonom sürüş ile trafik sıkıştığı zaman kendiliğinden dur-kalk yapabilecek.
  • 5G ile aynı bir akıllı telefon gibi sürekli destek sağlanacak.

Eğer siz de elektrikli araçların çapını yakalamak istiyorsanız, evlerinizde ve iş yerleriniz gibi değerli yaşam alanlarınıza elektrikli araç şarj istasyonu kurdurmak istiyorsanız eğer BYS Charge’ın deneyimli ekibi ile hemen iletişime geçerek sizler için en uygun öneriyi alabilirsiniz.

Yorum yap

Ürünler
Çözümler
Teklif Al
Hizmetler
WhatsApp
WhatsApp ile Bize Ulaş
Merhaba! BYS Charge'a hoş geldiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?