Elektrikli araçlar yeni yeni piyasada yer etmeye başlamışken bu yeni teknoloji ile ilgili doğru olduğu kadar yanlış bilgi de ortada dolaşmakta. Bu yanlış bilgiler elektrikli araç kullanıcılarının ve kullanmak isteyenlerin akıllarında soru işareti bırakırken, birçok yanlış anlaşılmaya da sebep oluyorlar.
Bu blog yazımızda elektrikli araçlarla ilgili yanlış bilinenleri doğrularıyla birlikte sizler için derledik, keyifli okumalar. 😊
Elektrikli Araçların Menzilleri Kısa Mı?
Hayır, elektrikli araçların menzilleri kısa değildir. Elektrikli araçlar ilk piyasaya çıktıklarında menzilleri gerçekten kısaydı, bazı modeller 100 km gibi kısa mesafelere bile ulaşamıyordu ama bu dönemi deneysel sayabiliriz.
Günümüzde herkesin ulaşabileceği, ortalama sayılabilecek elektrikli araçların menzilleri 400-450 km bulmaktadır. Bu değerler ortalama fosil yakıtlı araçlarla tek şarj / tek depo kıyası yapıldığı zaman 2/3’lük bir orada elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlara yaklaştığı net bir şekilde gözükmektedir. Özetlemek gerekirse günümüzde elektrikli aracınızla tüm hafta rahatça gezebilir hatta şehir dışı seyahatler planlayabilirsiniz.
Elektrikli Araç Şarj Etmesi Çok Zaman Alır Mı?
Hayır, yeni nesil batarya teknolojisi ve buna uygun elektrikli araç şarj istasyonlarıyla aracınızı şarj etmesi çok zaman almaz. Eğer elektrikli aracınızı bu iş uygun olmayan ev tipi bir sisteme bağladıysanız aracınızı %100 şarj etmek bir gün gibi bir süre alacaktır. Ancak AC (normal şarj) veya DC (hızlı şarj) tipinde bir elektrikli araç şarj istasyonuna sahipseniz veya ulaşımınız bulunuyorsa hayat sizin için oldukça kolaylaşacaktır.
AC (normal şarj) istasyonlarını genellikle evlerde veya iş yerlerinizde konumlandırmanızı önermekteyiz, çok daha uygun maliyetlerle kurulup işletilebilecek AC (normal şarj) elektrikli araç şarj istasyonları ile ortalama bir araç 2-3 saatte %100 şarj olabilmekte. Ev ve iş yerlerimiz gibi bol vakit geçirdiğimiz ve zamanı optimize edebildiğimiz alanlarda bu şarj istasyonlarını kullanmak oldukça verimli olacaktır.
DC (hızlı şarj) elektrikli araç şarj istasyonlarında ise aracınızı şarj ederken kısacık bir kahve molası vermeniz yetecek. Ortalama bir elektrikli aracı 30 dakika gibi bir sürede şarj edebilen DC (hızlı şarj) elektrikli şarj istasyonları genellikle alışveriş merkezleri, benzin istasyonları, kurumsal binalar, restoranlar gibi yerlerde konumlanmaktadır. Bu istasyonlar bize teknolojinin geldiği son noktayı göstermekte.
Siz de hemen BYS Charge’ı ziyaret ederek sizler için en uygun elektrikli araç şarj istasyonu için teklif alabilir, hayata enerji katmaya başlayabilirsiniz.
Elektrikli Araçlar Sürüş Keyfi Verir Mi?
Evet, kesinlikle verecektir. Elektrikli araç kullanmak ile fosil yakıtlı bir araç kullanmak arasında bir deneyim farkı olduğunu söylemek doğru olacaktır lakin bir elektrikli araç kullanmanın kendine has deneyimi paha biçilemez.
Bir elektrikli araç kullanırken fark edeceğiniz ilk şey ultra sessizlik olacak çünkü kocaman bir sorun olan motor ortadan kalkıyor. Sıfır titreşim ve sıfır ses sizleri fosil yakıtlı bir araç kullanmaktan farklı bir deneyim ve keyif yaratacak ilk aşama olacaktır. Kalkış yapabilmesi için belli bir devire ulaşması gereken fosil yakıtlı araçların aksine elektrikli araçlar gaz pedalına bastığınız gibi gerekli torku sağlayarak itiş gücünü verecektir, kullanımda tepkiselliğin artışı aracınızla sizi daha da bütünleştirdiği gibi kontrolünüzü de arttıran bir diğer etmen olacak. Ön tarafta motor gibi bir sorun olmaması ve en ağır parça bataryanın genellikle tam ortada konumlandırılması sebebiyle elektrikli araçların ağırlık merkezleri fosil yakıtlı araçlara göre çok daha dengelidir, bu da son derece başarılı bir yol tutuşu demek oluyor. Bu yepyeni sürüş deneyimini en azından test sürüşleriyle deneyim edip kendiniz görmelisiniz.
Elektrikli Araçlar Yeterince Güvenli Mi?
Evet, gönül rahatlığıyla en az fosil yakıtlı araçlar kadar güvenilir olduklarını söyleyebiliriz. Piyasada kendine yer bulan tüm elektrikli araçlar AB güvenlik standartlarına uygun şekilde üretilmiş ve lisans altına alınmış durumdadır.
Unutulmamalıdır ki elektrikli araçları muadili fosil yakıtlı araçlardan ayıran tek özellik farklı türden itki kullanmaları değil aynı zamanda gelişmiş otonomi ve sistemleridir. Bu sistemlerin pek çoğu aynı zamanda güvenlik için de kullanılmaktadır, örnek vermek gerekirse bir kaza durumunda bataryadan elektrik akışı derhal kesilmektedir. Veya başka bir açıdan örnek vermek gerekirse elektrikli araçlar ultra sessiz olmaları nedeniyle yayaların aracı fark edebilmeleri için düşük süratlerde giderken yapay ses çıkarmaktadırlar.
Elektrikli Araçlar Çevre Dostu Mu?
Evet, muadili olan fosil yakıtlı araçlara göre ölçülebilir seviyede çok daha başarılı şekilde çevre dostu yapıdalardır. Temel kuvvetini yenilenebilir enerjiden alan elektrikli araçların karbon ayak izin tükenebilir kaynak kullanan fosil yakıtlı araçlara göre çok daha düşüktür.
Elektrikli araçların karbon ayak izinin fosil yakıtlı araçlara göre çok daha düşük olması bu konuda alınması gereken çok mesafe olduğu gerçeğini de maalesef değiştirmemektedir. Dünya’da elde edilen elektrik enerjisinin %40’ının hala fosil yakıtlarla karşılandığı ve çevreye zararlı olduğu bilinen lityum-iyon pillerinin üretim süreçlerinde devrim yapılmadığı sürece elektrikli araçlar çevreye tamamen zararsız demek bir o kadar yanlış olacaktır. Elektrikli araçlar çevremizi korumak için ulaşımda bisikletten sonra aktif en verimli çözümdür.