Togg USE CASE Mobility® kavramı TOGG’un kendini öne çıkaran ve “bir otomobilden daha fazlası” dedirten 7 özelliğini baş harflerinden oluşmaktadır. User Centric (Kullanıcı Odaklı), Smart (Akıllı), Empathetic (Empatik), Connected (Bağlantılı), Autonomous (Otonom), Shared (Paylaşımlı), Electiric (Elektrikli) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.
TOGG, USE CASE Mobility® kavramını markalaştırarak ortaya koyduğu değeri tüketici tarafında daha kolay anlaşılabilir bir şekilde yansıtmak istemekte, bizler de BYS Charge ailesi olarak bu kavramları sizler için tek tek açıklayacağız, keyifli okumalar dileriz. 😊
User Centric (Kullanıcı Odaklı)
Kullanıcı odaklı tasarım (user centered design), kullanıcıları, ürün tasarımı ve geliştirmenin merkezine koymaya odaklanan bir süreçler bütünüdür. Kullanıcının ana odak noktası olduğu tasarım süreci/metodolojisi” olarak tanımlanmıştır. Bu tasarım anlayışı çerçevesinden bakarak oluşturulan ürünler müşterilerini belli kalıpların içine girmeye zorlamaz, onları ürünü kullanırken belirli alışkanlık edinme mecburiyetine itmezler. Bilakis müşterilerinin mevcut alışkanlıkları, tutumları ve davranışlarına ayak uyduracak ve onları bir sonraki seviyede deneyime ulaştıracak geliştirme ve iyileştirmeler yapmaya çalışırlar.
Bu doğrultuda bakacak olursak TOGG, bizleri bildiğimiz ve sevdiğimiz alışkanlıklarımızı yepyeni deneyimlerle birleştirerek aldığımız hazzı bir üst seviyeye çıkaracağını vaat ettiğini söyleyebiliriz.
Smart (Akıllı)
Holografik Asistan gibi gözü algılayarak sürücünün gözünü yoldan ayırmadan tüm göstergelere 3 boyutlu şekilde hâkim olması, şarj sürelerini kendi ayarlayarak pil ömründen tasarruf etmesi, elektrikli araç şarj istasyonlarına göre rota oluşturarak seyahati kolaylaştırması gibi pek çok özelliği ile TOGG kesinlikle bir sonraki neslin temsilcilerinden biri olan son derece akıllı bir otomobil olacak.
Elektrikli araçlar bizlerin her gün cebimizde taşıdığı cep telefonlarımız gibi bir dönüşüme girerek artık “smart (akıllı)” olmaya başladılar. Bu akıllı özellikler sayesinde sürücü pek çok yan etmene maruz kalmadan en gerekli bilgiyi olması gerektiği an alarak yolculuğun tadını çıkaracak.
Empathetic (Empatik)
Aslında tüm tasarımlar “ben olsam nasıl bir otomobil kullanmak isterdim” düşüncesinden yola çıkarak öznelden genele doğru bir empati çalışması yaparak geliştirilmekte ve iyileştirilmektedir. TOGG’un tasarımı ise doğuştan sizi anlayan ve empati yapar şekilde sizi istek ve ihtiyaçlarınıza göre şekillendirilmiş olacak.
Örnek vermek gerekirse TOGG akıllı özelliklerini de kullanarak sürekli işten eve kullanım yapan sürücülerle şehirler arası kullanım yapan sürücülere bambaşka tavsiyelerde bulunup deneyimlerini özelleştirebilecek ve kullanıcılarıyla tam bir “empati” yapmış olacak. Bu gelişmiş özelliklerin kadran renginden korna sesine kadar size özel geliştirilebileceğini tahmin ediyor ve gelecek adına heyecan duyuyoruz.
Connected (Bağlantılı)
Smart (Akıllı) bölümümüzde de bahsettiğimiz gibi yeni nesil elektrikli araçlar aynen bir akıllı cep telefonuna benzemekte.
Bu akıllı özellikler aynı bir cep telefonu gibi internet bağlantısı ile beslenerek 7/24 güncelleme alabilir konuma gelecek ve böylece deneyim katlanarak artacak. Araç içi özelliklere sürekli güncellemeler yaparak daha iyi konuma getirecek TOGG, bazı gelişmiş özelliklerini bu 7/24 bağlantı ile kullanıcıların istekleri doğrultusunda sonradan da açabilecek.
Autonomous (Otonom)
Otonom sürüş seviye 0’dan seviye 5’e kadar sıralanabilmektedir, seviye arttıkça tam otonom sürüş yetenekleri de artmaktadır. Otonom sürüşü destekleyen yaya ve levha tanıma teknolojisi, kablosuz şarj, akıllı ön panel, nesnelerin internetiyle araçlar arası iletişim gibi pek çok yenilikçi teknolojiler de bu araçlarda bulunabilmektedirler.
TOGG’un ilk aşamada 3. Seviye otonom özelliklere sahip olacağı planlanmakla birlikte gelişen teknoloji ve yol şartları ile bu durumun her geçen gün seviye artışı getireceği tahmin etmekte. Zaman içerisinde otonom özellikle araçlarda bir ekstra özellik paketi olarak başlayıp sürücülerin vazgeçilmez tercihi olmaya doğru ilerleyebilirler.
Otomasyon Seviyesi | Açıklaması |
---|---|
Seviye 0 | Otomasyon yoktur. Bugün yolda gördüğümüz sıradan araçlardır, acil fren gibi yardımcı sistemler buna dahil olsa bile tamamen insan sürdüğü için otomasyon sayılmaz. |
Seviye 1 | Sürücüye yardım eden otomasyondur, en düşük otomasyon seviyesidir. Öndeki araca göre hız, direksiyon ve araç sabitleme bu otomasyonun içine girer. |
Seviye 2 | Kısmi sürüş otomasyonudur, araç hem direksiyonu hem de hızlanma ve yavaşlamayı kontrol edebilir. |
Seviye 3 | Koşullu sürüş otomasyonudur, kendisinden önceki seviyelerdeki tüm görevleri sağlayabildiği gibi çevresel algılama yeteneklerine sahiptir. Bu sayede araç yapay zekâsı sürücü kontrolünde kalarak sürüş adına kararlar verebilmeye başlamaktadır. |
Seviye 4 | Yüksek sürüş otomasyonudur, bir önceki seviyeye kıyasla araç yapay zekâsı daha yüksek bir durumsal farkındalığa sahiptir. Günümüzde otonom araçların çoğu seviye 3-4. seviye yapay zekâ kullanmaktadır. |
Seviye 5 | Tam otonom sürüştür, yapay zekâ insana ihtiyaç kalmayacak seviyede gelişmiştir. Bu seviye otomasyon henüz test aşamasındadır. |
Shared (Paylaşımlı)
TOGG’un bu noktada blockchain teknolojisi ile üst düzey güvenliği sağlanan bir sosyal medya benzeri bir yapı kurmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Henüz bu noktada çok bir bilgiye sahip olmasak bile TOGG kullanıcılarına İstanbul’dan İzmir’e gitmenin en uygun yolunu paylaşarak onlardan beğeni toplayabileceğimiz ve bu beğenilerin dijital varlıklara dönüştürülerek değer kazandırabileceğinden bahsedilmekte. Yine bir başka örnekte TOGG ID’niz sayesinde araç ile geçirdiğiniz deneyimleri bir başkasıyla veriler ışığında anlık olarak paylaşabiliyor ve paylaştığınız kişiden geri dönüşler alabiliyorsunuz.
Bu yenilikçi ve daha henüz muadilini görmediğimiz data merkezli sistemin hayata geçmesini heyecanla beklemedeyiz.
Electiric (Elektrikli)
TOGG’un en büyük devrim yaratan özelliklerinden biri de artık fosil yakıtların iyiden iyiye yerine yerini almaya başlayan elektrikli araç teknolojisine sahip olmaktadır.
Bir dizi şarj özelliği ile gelen TOGG’larda akıllı telefonlarınızı şarj ettiğiniz powerbank cihazları gibi cihazların uyarlanmış versiyonlarını yanında taşımanız mümkün olacak. Kablosuz şarj özelliği sayesinde bir başka TOGG’u kendi TOGG’unuzla şarj edebileceksiniz. Özellikle şehir içlerinde sürekli dolaşmakta olan TOGG şarj kamyonları siz sehir halindeyken aracınızı şarj edebilecek. Bunlar gibi fütüristik birkaç özelliği daha bünyesinde barındıran TOGG’un pek tabii ki güvenilir limanı elektrikli araç şarj istasyonları olacaktır. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un bataryasının yüzde 80’inin hızlı şarj ile 30 dakikadan daha kısa sürelerde şarj etmek mümkün olacak. 81 ilde devlet destekleriyle kurulacak elektrikli araç şarj istasyonlarıyla TOGG’u tüm ülkede güvenle kullanmak mümkün olacak.
Eğer siz de TOGG almayı düşünüyor veya farklı bir modelle elektrikli araçlar çağını yakalamayı düşünüyorsanız eğer BYS Charge’ın uzman ekibinden elektrikli araç şarj istasyonları hakkında bilgi alabilir ve teklif alabilirsiniz.