Devrim arabaları hikâyesini ve yaşanan vahim olaylar silsilesi ile bir türlü gerçekleşemeyen Türkiye’nin yarım asırlık yerli otomobil hayalini hepimiz çok iyi biliyoruz öyle değil mi? Artık hayalleri gerçekleştirmeye, hayalleri gerçekleştirirken geleceğin teknolojilerini yakalamaya bir adım daha yaklaştık diyebiliriz.
Türkiye’nin seri üretime geçecek ilk yerli otomobili TOGG hakkındaki tüm detayları derlediğimiz blog yazımız ile sizlerleyiz, keyifli okumalar dileriz. 😊
Yerli Otomobil TOGG Ne Zaman Piyasaya Çıkacak?
Şirketin planlamalarına göre yerli otomobil TOGG’un 2022 yılının son çeyreğinde seri üretim bandından indirilmesi ve 2023 yılında da başta iç piyasa olmak üzere satışa sunulması beklenmekte.
Yoğun ilgi ile karşılaşan ve uluslararası düzeyde yaşanan pandemi, çip krizi ve pil talebinin çoğalmasıyla gerekli hammaddelere yönelik arzın kapasitesinin dolması nedeniyle yerli otomobil TOGG’un gecikme yaşayıp yaşamayacağı şu an için meçhul durumda ama şu ana kadar kaydedilen ilerlemede TOGG’un ayakları yere sağlam basıyor diyebiliriz.
Yerli Otomobil TOGG’un Kaç Farklı Modeli Piyasaya Sürülecek?
TOGG hakkında konuşurken genellikle ilk prototipleri görücüye çıkan ve hepimizin bildiği tanıdığı C-SUV aklımızda canlanmakta. Ama TOGG’un bu süreçte ilk otomobili C-SUV model bir elektrikli araç olsa bile son modeli olamayacak.
TOGG’un planlarına göre 2030 yılına kadar ortak bir elektronik ve yazılımsal altyapı kullanan 5 farklı otomobil modeli piyasaya sunulacak. Marka tarafından kârlılık oranı ve son kullanıcı tarafından tercih edilme yüzdesi en yüksek olan C-SUV ve C-Sedan ile başlayan serüven C-Hatchback, B-SUV, C-MPV modellerle devam edecek. Uzmanların görüşüne göre bu 5 farklı modelin yanı sıra sektördeki boşluklara ve fırsatlara göre çok farklı modeller geliştirip piyasaya sunulabileceği de tahmin edilmekte.
TOGG’un Amerikalı rakibi Tesla, kendi elektrikli tırını veya kamyonetini üretirken TOGG’da bu pazarlarda boşluk ve fırsat görüp ihtiyaca yönelik çözümlerle gelmesi sürpriz olamayacaktır.
Yerli Otomobil TOGG’un Öne Çıkan Özellikleri Neler?
TOGG’un kendini diğer markalardan öne çıkardığı özellikleri TOGG USE CASE Mobility® kavramı altında toplamış durumda. Kullanıcı odaklılık, akıllı, empatik, bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli olmak üzere 7 anahtar kelime etrafında toplanan TOGG özellikleri, rakipleri ile oldukça rekabetçi olacak gibi gözüküyor.
TOGG’un öne çıkan özelliklerinin arasında farklı bir deneyim olarak Holografik Asistan öne çıkmakta. 2023 yılından itibaren tüm dünyada ilk kez TOGG’da kullanılmaya başlanacak olan holografik asistan özelliği günümüzde standart olan 2 boyutlu ekran teknolojileri yerine 3 boyutlu ekran teknolojilerini hayatımıza sokarak kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkarmayı planlamakta.
200 beygir güç ile 0-100 saniye hızlanması 7,6 saniye olacak C-SUV modeli, 400 beygir güç ile 0-100 saniye hızlanması 4,8 saniye olacak. TOGG’un elektrikli araç prensibiyle üretilmesi sayesinde sıfır emisyon prensibi, araç menziline 20% katkı sağlayan yepyeni frenleme teknolojisi, pek çok farklı alanda kolayca şarj edebilme özellikleriyle donatılmış olacak.
Sizin tercihlerinize göre 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak TOGG otomobil, aynı bir cep telefonu gibi genel merkeze bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
Akıllı özellikleriyle yüksek otonomi özelliklerine de sahip olacak TOGG, otopilot özelliklerine doğuştan sahip olacak ve günler geçtikçe alacağı güncellemelerle yazılımsal olarak çok daha optimize bir hal alacak.
Yerli Otomobil TOGG’un Batarya Özellikleri Nelerdir?
TOGG’un resmi sosyal medya kanallarından yapılan açıklamaya göre araçların kullanacağı Lityum İyon bataryaların üretimi dünyaca ünlü ve pek çok bilindik otomobil firmasının da batarya tedarikçisi olan Çinli firma Farasis tarafından yapılacak. TOGG’un Çinli firma ile anlaşması gereği, bataryalar aynı firma tarafından Türkiye’de üretilecek. Bu üretim süreci teknoloji aktarımını da içermekte ve bu şekilde yerli ve milli batarya konusunda yapılan çalışmaların yolu açılmış bulunuyor. Özellikle savunma sanayisinde kullanılan pil teknolojilerinde büyük başarılar yakalayan Aspilsan gibi firmalarımız bu teknolojiyi elde etmek konusunda çalışmalar yaptığı bilinmekte.
Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un bataryasının yüzde 80’inin hızlı şarj ile 30 dakikadan daha kısa sürelerde şarj etmek mümkün olacak. 81 ilde devlet destekleriyle kurulacak elektrikli araç şarj istasyonlarıyla TOGG’u tüm ülkede güvenle kullanmak mümkün olacak. Eğer siz de TOGG almayı düşünüyor veya farklı bir modelle elektrikli araçlar çağını yakalamayı düşünüyorsanız eğer BYS Charge’ın uzman ekibinden elektrikli araç şarj istasyonları hakkında bilgi alabilir ve teklif alabilirsiniz.
Yerli Otomobil TOGG Nerede Üretiliyor ve Açılımı Nedir?
Aslında bir konsorsiyum kısaltması olarak çıkan ama halk arasında bilinirliği arattıkça isminin değiştirilmesi vazgeçilen TOGG’un açılımı “Türkiye’nin otomobili girişim grubu” olmaktadır. Türkiye’nin en önemli sanayi firmalarından Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) ortaklığıyla gerçekleşen Türkiye’nin otomobili girişim grubu, Türkiye’nin yarım asırlık yerli otomobil heyecanını dindirmek için çalışmakta.
Üretim yapılacak ana fabrika Gemlik, Bursa’da bulunmakta ve TOGG’un ana merkezi olan Bilişim Vadisine 30 dakikalık uzaklıktadır. TOGG araçlarının bataryası ise Çinli firma Farasis’in ortaklığında Gemlik’te kurulacak olan batarya hücresi ve modül üretimi tesisinde üretilecek.
Yerli Otomobil TOGG’un Fiyatı Ne Kadar Olacak?
TOGG’un satış fiyatı konusundan şirket tarafından yapılmış henüz resmi bir açıklama bulunmamakta ama sektörel uzmanların TOGG’un C-SUV aracı üzerinde yaptıkları teknik değerlendirmeye göre çıkış fiyatının 900 bin TL civarı olması beklenmekte.
Bu fiyatın türlü devlet teşvikleri veya markanın piyasada yer edinmesi adına kârlılıktan feragat ederek daha uygun fiyatlara satışa sunulması ise olası senaryolardan birkaçı. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un piyasaya çıkacağı günü heyecanla bekliyoruz.